Baby's van vrouwen die voor het eerst bevallen, hebben minder complicaties als ze 's nachts ter wereld komen. Het gaat dan om kunstmatig opgewekte bevallingen.
Dit blijkt uit een studie die is uitgevoerd in het AMC, het Slotervaartziekenhuis en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.
Het komt zeer regelmatig voor dat bevallingen kunstmatig in gang worden gezet, bijvoorbeeld als er complicaties zijn of als de vrouw lang over tijd is. Volgens de onderzoekers gebeurt het vooral overdag, omdat er dan meer personeel in de ziekenhuizen beschikbaar is.
Voor de studie werden 270 bevallingen onderzocht. Het bleek dat van de kinderen die 's nachts via opwekking ter wereld kwamen, 18 procent wegens complicaties door moest naar de afdeling Neonatologie. Ze hadden bijvoorbeeld last van ademhalingsproblemen. Bij de groep die overdag werd geboren, lag dat percentage veel hoger, namelijk op 30.
De onderzoekers denken dat artsen en verplegers 's nachts meer geduld hebben en de bevalling rustiger laten verlopen door minder hormonen toe te dienen. Deze hormonen, oxytocine, zetten de bevalling in gang. Door het rustige tempo van de bevalling zou het kind meer tijd hebben om tussen de weeën door bij te komen.
Een andere verklaring kan volgens de wetenschappers zijn dat vrouwen 's nachts met minder hormonen toe kunnen. 's Avonds en 's nachts zou de baarmoederwand sneller op de hormonen reageren.
Ze pleiten voor nader onderzoek. Een andere conclusie uit het onderzoek is dat vrouwen 's avonds en 's nachts meer behoefte hebben aan pijnstillende middelen. Volgens de wetenschappers blijkt uit ander onderzoek dat de pijnbeleving 's nachts anders is dan overdag.
Bron: Medisch Contact
Welkom thuis bij Orbis Thuis........
13 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten